Hoe Hypnotherapie helpt bij stress

hypnotherapie bij stress

Hoe Hypnotherapie Helpt Bij Stress

Hypnotherapie helpt zeer goed bij het voorkomen en verhelpen van stress. Hoe en waarom lees je in dit artikel.

Hypnotherapie kan op twee manieren worden gebruikt bij stress. 

Ten eerste zorgt hypnose ervoor dat je in een diep ontspannen toestand komt. Zodoende wordt de spanning in het lichaam verminderd. Dit helpt gezondheidsproblemen door chronische stress te voorkomen.

Ten tweede kan hypnotherapie je ook helpen om verschillende andere gezonde levensstijlveranderingen te bereiken die de hoeveelheid stress die je in je leven tegenkomt kan verminderen.

Je kunt jezelf bijvoorbeeld hypnotiseren aan de hand van een audio, die je al dan niet zelf inspreekt. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld hypnotiseren door het geven van specifieke suggesties met als resultaat dat je huis er minder rommelig uit ziet.

Ook kun je een specifieke audio beluisteren om je zelfverzekerder te voelen of bij het beter worden in het aangeven van grenzen. Je kunt je zelfverzekerder gaan voelen.

Hypnotherapie helpt ook zeer goed bij angststoornissen bijvoorbeeld in sociale situaties.
Ook kun je hypnose effectief gebruiken om negatieve gewoonten te overwinnen die je hebt gebruikt om met stress om te gaan, zoals roken of dwangmatig eten.

Hypnotherapie geeft je controle terug over jouw leven

Hypnotherapie is misschien wel een van de minst begrepen therapeutische hulpmiddelen binnen de wereld van therapie en zeker ook bij het voorkomen en verhelpen van stress. De meeste mensen zien hypnose als een manier om iemand iets te laten doen op commando zonder dat die persoon zich bewust is wat hem is gevraagd.

Denk hierbij bijv. aan iemand te laten blaffen als een hond, te laten kakelen als een kip, of iemand vragen zich uit te kleden met 1 vingerknip. Niet is minder waar. 


In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan niemand gehypnotiseerd worden tegen de normen en waarden in van de persoon die in hypnose wordt gebracht. Daar zorgt jouw onbewuste mind voor. Je bent dus altijd in controle over jezelf.

sluit-de-ogen

Iedere getrainde hypnotherapeut weet dat en zal zijn of haar cliënt ook altijd vooraf vragen ‘wil je in hypnose?’.

Wanneer de cliënt niet volgzaam is, niet doet wat de hypnotherapeut als instructie geeft, zoals ‘sluit nu je ogen’ of ‘knik maar met je hoofd als je dit accepteert en begrijpt’, zal de therapie weinig succesvol zijn.  Dan betekent dat namelijk dat het onderbewustzijn het er niet mee eens is.

Waarom raken we gestrest?

Al sinds het stenen tijdperk doet ons brein al goed werk voor ons. Wanneer er gevaar dreigt, scheiden de hersenen hormonen af zoals adrenaline en cortisol. Daardoor gaat ons hart sneller kloppen, onze adem zal versnellen en onze spieren raken gespannen. Het lichaam komt dan in de 'vecht- of vlucht'-modus. Ons lichaam ontvangt dan automatisch de nodige reflexen en spierkracht om snel weg te kunnen rennen voor het gevaar.

Hoewel de tijden zeker zijn veranderd en het niveau van bedreigingen voor ons leven is afgenomen, hebben onze hersenen deze overlevingsfunctie behouden.

Nu denkt het brein al snel dat we worden bedreigd. Te denken valt hierbij aan een situatie waarbij je op je werk te maken krijgt met het halen van strakke deadlines. Je brein staat hierbij nog steeds klaar om te vechten of om te vluchten, maar in plaats van je manager te bevechten of weg te rennen van je bureau, is de kans groter dat je blijft zitten. Echter krijgt het lichaam dan niet de gelegenheid zich te ontspannen zoals na vluchten of vechten, waardoor er meer spanning in het lichaam ontstaat.

Dit zorgt ervoor dat stresshormonen door je aderen sneller zullen stromen, waardoor je je gestrest voelt. Meestal gaat dit gevoel over, maar wanneer dit regelmatig voorkomt, kunnen we ons in een constante staat van stress voelen en symptomen beginnen te ontwikkelen van een burnout.

stress op het werk

Voor en nadelen van hypnotherapie bij stress

Het proces van hypnose omvat het binnengaan van een trance, of een diep ontspannen maar gefocuste toestand (zoals die van dagdromen of meditatie). Eenmaal in deze staat, houdt het in dat je suggesties ontvangt die je onderbewustzijn moet accepteren.

Voordelen van hypnotherapie bij stress

Hypnose is een uiterst veelzijdig hulpmiddel dat voor alles kan worden gebruikt, van eenvoudige ontspanning tot pijnbestrijding tijdens de bevalling of oplossen van emotionele problemen. Wanneer hypnose ingezet wordt in combinatie met een op te lossen klacht, dan spreekt men over hypnotherapie.

Hypnotherapie is vrij goedkoop t.o.v. andere vormen van therapie. Bovendien zijn de resultaten blijvend. Er zijn bijna geen potentiële negatieve bijwerkingen en het kan meerdere voordelen tegelijk geven.

Nadelen van hypnotherapie bij stress

Sommige mensen, zeker zij die snel stress ervaren,  hebben meer moeite om in de trance-achtige staat te komen die nodig is om hypnotische suggesties diep te laten verankeren.Dit komt omdat ze vrijwel nooit hebben geleerd zich goed te ontspannen.

Deze mensen zeggen dan ook vaak dat ze de tijd of focus niet kunnen vinden. In dit geval is het raadzaam dat ze zelf eerst oefenen met elke dag een paar minuten te gaan mediteren.

Zelfhypnose bij stress

Net als meditatie vereist zelfhypnose meer focus en oefening dan andere technieken. Zelfhypnose vereist ook enige training of de hulp van een getrainde professional.

Zelfhypnose kan echter een voorkeursoptie zijn voor mensen met fysieke beperkingen die moeilijk de deur uit kunnen komen.

Er zijn weinig (of geen) mogelijke negatieve bijwerkingen bij zelfhypnose, zoals bij sommige medicijnen of kruidengeneesmiddelen.

Met training en oefening kan vrijwel iedereen hypnose of zelfhypnose tot op zekere hoogte met succes gebruiken en de vele voordelen ervaren die deze techniek te bieden heeft.

Hypnotherapie is een vaak over het hoofd geziene maar wonderbaarlijk effectieve manier om stress te verlichten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gerelateerde artikelen

>